Alledaagse (on)gewenste aanrakingen

Ken je dat? Je begroet iemand op een verjaardag en voor je het weet heb je drie zoenen te pakken. Of je krijgt ineens een te hartelijke klap op je schouder: ‘joh kun je even met mij meelopen?’. Of: iemand komt net te vaak iets te dichtbij, je doet een altijd stapje achteruit, je voelt spanning in je lijf.

In deze 1-daagse training wordt ingezoomd op het bewaken van je persoonlijke ruimte. In verschillende situaties bepaal je iedere dag opnieuw je grenzen. Die hand op je bovenarm, of de tik tegen je arm. Wat doet zo’n aanraking met je? Welke behoeften worden vervuld of juist niet? Hoe reageer je op ongewenste aanrakingen zonder je schuldig te voelen? Verbaal, non-verbaal of fysiek? Welke reacties passen bij jou? Liever een glimlach dan een knuffel?

De baas blijven over je eigen lichaam mag altijd. Ons uitgangspunt is dat de mens goed is en verlangt naar verbinding. Een aanraking kan fijn zijn. Even een moment van erkenning of gelijkgestemd zijn. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen gevoelens ook als iemand in een andere machtspositie zit. Je bent niet verantwoordelijk voor hoe een ander zich voelt. Kun je de regie in eigen hand nemen door ‘stop’ of ‘nee’ te zeggen zonder negatief over jezelf te oordelen?

Op een speelse manier gaan we aan de hand van je eigen inbreng werken aan het luisteren naar jezelf en de ander. Geweldloze communicatie is de leidraad in de communicatie. Oordelen en schuldgevoelens ontdekken en op een empathische wijze naar jezelf en de andere luisteren. We gaan binnen en in de natuur situaties uitwerken en antwoorden vinden.

De trainers

Marijke Mooij

Marijke Mooij

Wandelcoach | Genderspecialist

Marijke Mooij coacht vrouwen in de natuur die opzoek zijn naar inspirerende relaties, contact met hun lichaam, plezier en zingeving, conflictvaardigheden en een prettige balans. Daarnaast is zij een ervaren vertrouwenspersoon ongewenst gedrag en genderspecialist.

Bart Landstra

Bart Landstra

Trainer | Muzikant

Bart Landstra traint particulieren en organisaties in geweldloze communicatie. Hij helpt mensen ‘compassievol’ te communiceren, met aandacht voor elkaars behoeften en gevoelens. Daarnaast is hij actief als meditatieleraar en muzikant.

Praktische info

De kosten van deze training: Particulieren: €  80-140  
(afhankelijk van jouw mogelijkheden)

Zzp’ers: € 140   

Zakelijk: € 360  

Prijzen zijn vrijgesteld van BTW. Mochten de kosten je belemmeren om mee te doen, neem dan toch contact op, om samen te zoeken naar een oplossing die voor ons beide werkt.

Koffie/thee en koek zijn inbegrepen. Voor de lunch graag zelf brood meenemen. Voor melk, sap en (vegan) soep zorgen wij.

Datum & Tijd

Zaterdag 25 mei 10.30 uur tot 16.00 uur

Locatie

Tussen Hemel en aarde, Kanonsdijk 7, Groenekan (bij Utrecht). Parkeren kan.

Tussen Hemel en aarde, trainingsruimte binnen